środa, 2 października 2013

"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi ....

Zagościły u nas dzisiaj ślimaczki i świetnie sprawdziły się, po raz kolejny, jako smakołyk do kawy dla niezapowiedzianych gości. Może i Tobie uratują sytuację, kiedy nie będziesz miała czego podać do kawy ? :) 


Serowe ślimaczki z nutą cynamonu



SKŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW:

1 ciasto francuskie 
200 g twarogu białego - półtłustego 
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru białego 
 1 jajko
 cynamon 


PRZYGOTOWANIE: 

Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia.
 Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciasteczka bardzo smaczne i przede wszystkim szybkie do zrobienia. Piekę na termoobiegu i podpowiadam, że w moim przypadku trzeba było ciut zmniejszyć temperaturę oraz przykryć je papierem do pieczenia po 10 minutach, żeby wierzch był delikatnie zrumieniniony i jednocześnie, żeby środek mógł się dopiekać.

    gigue

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko zależy od piekarnika, trzeba swój wyczuć :) Smacznych ślimaczków życzymy.

    OdpowiedzUsuń