Serowe ślimaczki z nutą cynamonu
SKŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW:
1 ciasto francuskie
200 g twarogu białego - półtłustego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru białego
1 jajko
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia.
Smacznego :)
Ciasteczka bardzo smaczne i przede wszystkim szybkie do zrobienia. Piekę na termoobiegu i podpowiadam, że w moim przypadku trzeba było ciut zmniejszyć temperaturę oraz przykryć je papierem do pieczenia po 10 minutach, żeby wierzch był delikatnie zrumieniniony i jednocześnie, żeby środek mógł się dopiekać.
OdpowiedzUsuńgigue
Wszystko zależy od piekarnika, trzeba swój wyczuć :) Smacznych ślimaczków życzymy.
OdpowiedzUsuń