wtorek, 1 października 2013

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus

Okres szału na cukinie dobiega już końca, ale mamy jeszcze kilka pyszności z tym warzywkiem  Cukinie faszerowałam już różnymi farszami. Ta z mięsem i kaszą kuskus jest jedną z moich ulubionych szczególnie zrobiona na ostro z pikantnym kremem paprykowym i musztardą.


Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus



SKŁADNIKI:
2 cukinie
1 kulka mozarelli
100 g kaszy kuskus
250 g mięsa mielonego
1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego
kawałek pora
1/2 papryki czerwonej
sól
1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
pieprz
natka pietruszki
1/2 łyżeczki musztardy

PRZYGOTOWANIE:



Kaszę wsypujemy do miski, posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wodą na ok 1 cm ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką pietruszki i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy aby ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Pieczemy jeszcze ok 10 minut i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz