W ramach cotygodniowego cyklu słodkie środy, dzisiaj zapraszamy na czekoladowe babeczki. Ich przygotowanie co prawda nie jest pracochłonne aczkolwiek czas jest wydłużony przez ich zamrażanie. Jednak warto się pokusić i przygotować je dla swoich najbliższych.
Czekoladowe babeczki podane z jagodami
SKŁADNIKI:
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
30 g mąki pszennej + do obsypania kokilków
100 g cukru pudru + do posypania torcików
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła + do wysmarowania kokilków
2 jajka
6 łyżek jagód
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło cukier waniliowy i cukier puder,
wszystko dokładnie rozpuszczamy dodajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy
do ostygnięcia. Kiedy całość ostygnie dodajemy jajka i mąkę i
energicznie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką,
wypełniamy je czekoladowym ciastem do 3/44 wysokości. Wstawiamy do
zamrażalnika na minimum 2 godziny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez około 20-25 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z
jagodami.
Smacznego
Ale kusisz! Czekolady z jagodami nigdy nie odmawiam :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńTak, tak i do tego lody, filiżanka dobrej kawki i jesteśmy w niebie:)
OdpowiedzUsuń:) zachęcamy do wypróbowania
UsuńPozdrawiamy