środa, 23 października 2013

Słodkie środy - czekoladowe babeczki podane z jagodami

W ramach cotygodniowego cyklu słodkie środy, dzisiaj zapraszamy na czekoladowe babeczki. Ich przygotowanie co prawda nie jest pracochłonne aczkolwiek czas jest wydłużony przez ich zamrażanie. Jednak warto się pokusić i przygotować je dla swoich najbliższych. 

Czekoladowe babeczki podane z jagodami 




SKŁADNIKI:


150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
30 g mąki pszennej + do obsypania kokilków
100 g cukru pudru + do posypania torcików
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła + do wysmarowania kokilków
2 jajka
6 łyżek jagód

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło cukier waniliowy i cukier puder, wszystko dokładnie rozpuszczamy dodajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy całość ostygnie dodajemy jajka i mąkę i energicznie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, wypełniamy je czekoladowym ciastem do 3/44 wysokości. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z jagodami. 


Smacznego

4 komentarze:

  1. Ale kusisz! Czekolady z jagodami nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak i do tego lody, filiżanka dobrej kawki i jesteśmy w niebie:)

    OdpowiedzUsuń