środa, 23 października 2013

Słodkie środy - Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Nawiązując do Naszego cotygodniowego słodkiego cyklu, jak i do Naszego konkursu przedstawiamy małe, puchate słodkości. Może one  zainspirują Was jeszcze do przygotowania dania z dyni i zgłoszenia na Nasz konkursik? Ciasteczka albo jak kto woli miniaturowe babeczki są aromatyczne i naprawdę pyszne.



Ciasteczka dyniowe z czekoladą




SKŁADNIKI

0,5 szklanki musu z dyni - do jego wykonania potrzebujemy ok 300 g dyni
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 jajo
50 gram gorzkiej czekolady
tłuszcz do wysmarowania foremki

Zaczynamy od przygotowania musu z dyni, możemy go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Z dyni usuwamy środek z pestkami i obieramy skórę. Następnie dynię kroimy w kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut. Gdy dynia jest miękka miksujemy i przekładamy na sitko i zostawiamy na nim, aby usunąć nadmiar wody.
Mus z dyni
Gdy mus z dyni mamy gotowy, zabieramy się za robienie ciasteczek. Do miski przekładamy mus z dyni, olej, jogurt, cukier i jajko. Po wymieszaniu dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaną masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasteczek. Jeśli nie mamy podobnej foremki możemy łyżką układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Ciasteczka pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  
 




2 komentarze:

  1. Nie lubię dyni, ale te babeczki są tak apetyczne i tak kuszą, że je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak dyni nie jest po upieczeniu bardzo wyczuwalny, więc mam nadzieję że i Tobie posmakują ;-)

      Usuń