Pieczarki faszerowane
SKŁADNIKI (na jedną porcję):
3 duże pieczarki
kawałek pora (ok 8 cm)
3 łyżki groszku konserwowego
łyżeczka oliwy
suszona zielona pietruszka
pieprz
sól
1 jajko
plasterek sera żółtego
kawałek pora (ok 8 cm)
3 łyżki groszku konserwowego
łyżeczka oliwy
suszona zielona pietruszka
pieprz
sól
1 jajko
plasterek sera żółtego
Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je (tz nóżki kroimy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojonego pora z pokrojonymi nóżkami pieczarek oraz groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie przygotowany farsz nakładamy na kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dajemy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy w piekarniku kolejne 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz