czwartek, 24 października 2013

Pieczarki faszerowane

Dziś zapraszamy na pieczarki faszerowane. Właściwie farsz do tych pieczarek to kwestia tylko naszego gustu i wyobraźni. Ja zrobiłam z tym co aktualnie miałam w lodówce i  wyszło bardzo smacznie.


Pieczarki faszerowane




SKŁADNIKI (na jedną porcję):

3 duże pieczarki  
kawałek pora (ok 8 cm)
3 łyżki groszku konserwowego
łyżeczka oliwy
suszona zielona pietruszka
pieprz
sól
1 jajko
plasterek sera żółtego

Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je (tz nóżki kroimy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojonego pora z pokrojonymi nóżkami pieczarek oraz groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie  przygotowany farsz nakładamy na kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dajemy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy w piekarniku kolejne 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz