piątek, 25 października 2013

Jesienne drożdżowce z kasztanami

"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ... mieliście okazję przekonać się o tym sami???
Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi nas obdarowała, a także za rydze, dynie i kasztany :D Od niedawna kasztany na dobre zagościły w moim menu... 
Kasztany najlepsze są pieczone, jednak dzisiaj chciałabym poczęstować Was drożdżowcami z kasztanami :) 


Jesienne drożdżowce z kasztanami 




SKŁADNIKI:


250 g mąki pszennej
25 g drożdży 

1 łyżka oleju 

łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
8 pieczarek
80 g kasztanów jadanych - ugotowanych 
2-3 mini mozzarelle


 PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę, rozdrobnić drożdże dodać cukier, zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać sól, olej wodę i wyrobić ciasto. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę.



 Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem,


 uzupełniamy ugotowanymi pieczarkami oraz kasztanami




 a na wierzch wkrawamy mozzarelle. 
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-17 minut.


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz