"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ... mieliście okazję przekonać się o tym sami???
Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi nas obdarowała, a także za rydze, dynie i kasztany :D Od niedawna kasztany na dobre zagościły w moim menu...
Kasztany najlepsze są pieczone, jednak dzisiaj chciałabym poczęstować Was drożdżowcami z kasztanami :)
Jesienne drożdżowce z kasztanami
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
25 g drożdży
25 g drożdży
1 łyżka oleju
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
8 pieczarek
80 g kasztanów jadanych - ugotowanych
2-3 mini mozzarelle
PRZYGOTOWANIE:
Do
miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę, rozdrobnić drożdże dodać cukier,
zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu
dodać sól, olej wodę i wyrobić ciasto. Pieczarki obieramy, kroimy w
plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę.
Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem,
uzupełniamy ugotowanymi pieczarkami oraz kasztanami
a na wierzch wkrawamy mozzarelle.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-17 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz