Bardzo lubię domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas i ochotę by je piec, bo łatwiej i szybciej jest przecież kupić gotowe. Gdy już się jednak zabieram za domowe wypieki staram się aby w swym smaku lub kształcie były nietypowe. W tych bułeczkach uwielbiam ich kształt, warkocze są łatwe do zrobienia a ciekawie wyglądają na stole.
Bułeczki - warkocze
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
25 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
25 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy
ją z solą i drożdżami. Wlewamy wodę i mieszamy, a następnie dodajemy
masło i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i
odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto,
odcinamy z niego małe kawałki i formujemy cienkie wałeczki. Wałeczki
zaplatamy po 3 sztuki tworząc warkocze.
Tak przygotowane układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wkładamy blaszkę do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut.
Są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńgibli:)
Cieszymy się że smakowały ;-)
Usuń