sobota, 26 października 2013

Roladki mięsne z naleśników

Roladki z naleśników możemy traktować jako samodzielne danie lub podać, tak jak ja to zrobiłam, pokrojone na plastry jako przekąskę. U mnie taka przekąska sprawdziła się na imprezie, zainteresowanie nią było duże i zniknęła jako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Roladki mięsne z naleśników



    SKŁADNIKI (na 5 roladek):

    10 gotowych naleśników
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 cebule
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki keczupu
    2 jajka
    ogórki konserwowe
    200 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    boczek w plastrach 
    Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie nakładamy masę mięsną. Kolejną warstwę stanowi ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe,  co kto woli i zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły. 



    Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



    Gotowe roladki kroimy na plasterki.

    6 komentarzy:

    1. Rewelacja bardzo mi się to podoba:):)

      OdpowiedzUsuń
    2. super fajnie wyglądają, jestem już głodna:)))
      gibli:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Te mieso jest zmielone jak na pasztet ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Patrycjo to normalne surowe mięso mielone, które możemy kupić gotowe w sklepie lub samemu zmielić. Zostało dokładnie wymieszane (wyrobione) z cebulka i dodatkami i taką masą posmarowałam naleśniki.

        Usuń