Dziś w ramach cyklu "Poniedziałkowy fit" coś dla zwolenników zup - kremów. Jeszcze do niedawna takich zupełnie nie lubiłam, ale od kiedy odkryłam tę zupkę, a później jeszcze krem z dyni to stałam się ich wielką fanką. Krem ten jest delikatny i lekki, a dzięki kawałkom kurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni.
Krem marchewkowy z kurczakiem
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
4 średniej wielkości marchewki
2 ziemniaki
100 g filetu z kurczaka
imbir
2 ziemniaki
100 g filetu z kurczaka
imbir
sól
kawałek pora
kawałek pora
grzanki razowe
Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa
przekładamy do garnka i przykrywamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie
miksujemy. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do
zmiksowanych warzyw. Doprawiamy solą. Wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od
czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Przelewamy na talerze i doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na
cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz