Chciałabym Was zaprosić dzisiaj na kurczaka po tajsku. Odkrywam tę kuchnię małymi kroczkami, a to danie to pierwsze z nich ...
Kurczak ten podany z makaronem ryżowym i warzywami świetnie się komponuje i smakuje. Przyjaciele zaproszeni na obiad chwalili to danie nie tylko za sam wygląd ;)
Kurczak po tajsku
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka imbiru
sól morska do smaku
pieprz kolorowy młynek do smaku
300 g warzyw chińskich
makaron ryżowy
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski.
Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy imbir oraz pieprz i sól.
W powstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę.
Następnie kurczaka nabijamy go na patyczki do szaszłyków
i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Warzywa chińskie wrzucamy do woka i podduszamy przez kilka minut
na niewielkiej ilości oleju.
Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy
na około 3-5 minuty
(dokładny przepis dla każdego makaronu na opakowaniu - warto się z nim zapoznać)
Na talerzu układamy porcję warzyw następnie porcję makaronu i upieczonego kurczaka.
Smacznego :)
Wow super:) napewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy i czekamy na opinię po przygotowaniu!
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba dodac do marynaty sok z cytryny/jedna lyzeczka/ I bardzo drobno posiakany czosnek 1 zabek/