wtorek, 29 października 2013

Kurczak po tajsku

Chciałabym Was zaprosić dzisiaj na kurczaka po tajsku. Odkrywam tę kuchnię małymi kroczkami, a to danie to pierwsze z nich ...
Kurczak ten podany z makaronem ryżowym i warzywami świetnie się komponuje i smakuje. Przyjaciele zaproszeni na obiad chwalili to danie nie tylko za sam wygląd ;) 

Kurczak po tajsku





SKŁADNIKI:


2 piersi z kurczaka 
2 łyżki sosu sojowego ciemnego 
1 łyżeczka imbiru 
sól morska do smaku 
pieprz kolorowy młynek do smaku 
300 g warzyw chińskich 
makaron ryżowy 
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:


Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski.
 Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy imbir oraz pieprz i sól.
 W powstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę.
Następnie  kurczaka nabijamy go na patyczki do szaszłyków 
i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony.




Warzywa chińskie wrzucamy do woka i podduszamy przez kilka minut
 na niewielkiej ilości oleju.


Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy 
na około 3-5 minuty
 (dokładny przepis dla każdego makaronu na opakowaniu - warto się z nim zapoznać)
Na talerzu układamy porcję warzyw następnie porcję makaronu i upieczonego kurczaka.


Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Wow super:) napewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Koniecznie trzeba dodac do marynaty sok z cytryny/jedna lyzeczka/ I bardzo drobno posiakany czosnek 1 zabek/

    OdpowiedzUsuń