Z jesienią zdecydowanie kojarzą mi się jabłka i kasztany. Zapewniam, że jeśli je połączymy i dodamy szczyptę aromatycznych przypraw stworzymy mieszankę doskonałą, która otuli ciepłem nasze zmysły. Uwielbiam to połączenie smaków i zapachów. Aromat pieczonego jabłka z goździkami unosi się w mojej kuchni jeszcze długo po zjedzeniu jabłek....
Pieczone jabłko z kasztanami
SKŁADNIKI:
2 jabłka
10 ugotowanych lub upieczonych kasztanów jadalnych
goździki
2 łyżeczki masła
imbir w proszku
cynamon
Jabłka myjemy i usuwamy od góry czyli od strony ogonka gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna. Ugotowane lub upieczone i obrane kasztany pokroić bądź pokruszyć na mniejsze kawałki. Kasztany wymieszać z łyżeczką masła, imbirem i cynamonem i włożyć w środek wydrążonych jabłek. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i kładziemy na nie jabłka. Wkładamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz