niedziela, 20 października 2013

Schab w majeranku

To już kolejny przepis na Naszym blogu na domową wędlinę. Schab w majeranku jest bardzo prosty do wykonania, zawsze się udaje i wychodzi bardzo smaczny. 

Schab w majeranku





SKŁADNIKI:

1 kawałek schabu -ok 1 kg 
sól 
majeranek 
kilka ząbków czosnku


Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe otwory i umieszczamy w nich plasterki czosnku.



Całe mięso nacieramy solą i posypujemy majerankiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. U mnie leżało w lodówce całą noc. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 40 minut. W między czasie otwieramy piekarnik i polewamy mięso z góry tłuszczem, który się wytopił w czasie pieczenia.



6 komentarzy:

  1. Lubię takie mięska. Nie wiedziałam, że robi się to w tak prosty sposób. Myślę, że nawet mnie się może to udać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością się uda, zachęcamy do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  2. też robię tak schabik, różnica taka iż do piekarnika wkładam w rękawie i tak też go wyjmuję, nie podpiekam. i muszę robić 2 kg , gdyż jak zrobiłam 1kg to ni widu ni słuchu po schabie, w pół godziny kg znalazł się w brzuchu męża. tak czy siak pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie w rękawie to też dobry sposób na takie mięsko. Zgadzamy się, że pyszności

      Usuń
  3. pieczenie w rękawie to wchłanianie w mięsko BPA - bisfenolu. Jeśli wam wasze życie miłe i życie waszych dzieci (w tym płodność waszych dzieci) to odstawcie plastik, silikon i inne pochodne. Tylko szkło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy za cenne rady i prosimy doczytać, że nie wspominałyśmy nic o rękawie czy silikonach i tymże pochodnych ... Pozdrawiamy :)

      Usuń