Pomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :)
Krem pomidorowo-kapuściany
SKŁADNIKI:
1 cebula czerwona
150 g kapusty białej
puszka pomidorów krojonych
750 ml wywaru z warzyw
koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki
natka pietruszki
pieprz
sól
papryka słodka - pół łyżeczki
bazylia - szczypta
oliwa
grillowana pierś z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę
obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę
drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu
przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po
czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty
krem.
Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią,
papryką, solą i pieprzem - gotujemy razem przez około 5 minut.
Możemy podawać z kawałkami grillowanego kurczaka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz