poniedziałek, 21 października 2013

Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany

Pomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :) 

Krem pomidorowo-kapuściany 





SKŁADNIKI:


1 cebula czerwona 
150 g kapusty białej 
puszka pomidorów krojonych 
750 ml wywaru z warzyw

koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki 
natka pietruszki 
pieprz 
sól 
papryka słodka - pół łyżeczki 
bazylia - szczypta 
oliwa 
grillowana pierś z kurczaka



PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem. 
Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią, papryką, solą i pieprzem - gotujemy razem przez około 5 minut.
 Możemy podawać z   kawałkami grillowanego kurczaka.

                                          


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz