Dziś w ramach Naszego cotygodniowego cyklu przedstawiam deser, który jest nie tylko zdrowy ale i bardzo smaczny. Plusem jest też to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i tani. Ja uwielbiam takie pieczone jabłka nie tylko za ich smak, ale również zapach który rozchodzi się po całym mieszkaniu w czasie ich pieczenia.
Pieczone jabłka z nadzieniem twarogowym
SKŁADNIKI
2 duże jabłka
100 g twarogu
6 suszonych śliwek
cynamon
kawałek imbiru (ok 1 cm)
1 łyżka jogurtu naturalnego
goździki
Jabłka myjemy i ścinamy wierzch z
ogonkiem na grubość ok 1-2 cm. Usuwamy gniazda nasienne, uważając aby
nie przedziurawić dna jabłka. Śliwki suszone kroimy na małe kawałki.
Twaróg mieszamy z jogurtem, cynamonem i kawałkiem startego imbiru.
Dodajemy śliwki. Przygotowaną masą twarogową
napełniamy jabłka, a resztę twarogu kładziemy na wierzch.
Przykrywamy
pokrywkami z jabłek, z powbijanymi goździkami. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
O tak, takim deserem można rozpocząć tydzień :)
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia życzymy :)
UsuńZapraszamy na kolejne deserki w naszym wykonaniu :)