poniedziałek, 21 października 2013

Poniedziałkowy "fit" - pieczone jabłka z nadzieniem twarogowym

Dziś w ramach Naszego cotygodniowego cyklu przedstawiam deser, który jest nie tylko zdrowy ale i bardzo smaczny. Plusem jest też to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i tani. Ja uwielbiam takie pieczone jabłka nie tylko za ich smak, ale również zapach który rozchodzi się po całym mieszkaniu w czasie ich pieczenia.

Pieczone jabłka z nadzieniem twarogowym




SKŁADNIKI

2 duże jabłka 
100 g twarogu 
6 suszonych śliwek 
cynamon 
kawałek imbiru (ok 1 cm) 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
goździki

Jabłka myjemy i ścinamy wierzch z ogonkiem na grubość ok 1-2 cm. Usuwamy gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna jabłka. Śliwki suszone kroimy na małe kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem, cynamonem i kawałkiem startego imbiru. Dodajemy śliwki. Przygotowaną masą twarogową napełniamy jabłka, a resztę twarogu kładziemy na wierzch. 


Przykrywamy pokrywkami z jabłek, z powbijanymi goździkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.




2 komentarze:

  1. O tak, takim deserem można rozpocząć tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłego tygodnia życzymy :)
      Zapraszamy na kolejne deserki w naszym wykonaniu :)

      Usuń