Schab w majeranku
SKŁADNIKI:
1 kawałek schabu -ok 1 kg
sól
majeranek
kilka ząbków czosnku
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem
papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso
nacinamy, tworząc małe otwory i umieszczamy w nich plasterki czosnku.
Całe mięso nacieramy solą i posypujemy majerankiem. Wkładamy do lodówki
na kilka godzin. U mnie leżało w lodówce całą noc. Po tym czasie
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 40
minut. W między czasie otwieramy piekarnik i polewamy mięso z góry
tłuszczem, który się wytopił w czasie pieczenia.
Lubię takie mięska. Nie wiedziałam, że robi się to w tak prosty sposób. Myślę, że nawet mnie się może to udać.
OdpowiedzUsuńZ pewnością się uda, zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Usuńteż robię tak schabik, różnica taka iż do piekarnika wkładam w rękawie i tak też go wyjmuję, nie podpiekam. i muszę robić 2 kg , gdyż jak zrobiłam 1kg to ni widu ni słuchu po schabie, w pół godziny kg znalazł się w brzuchu męża. tak czy siak pyszności.
OdpowiedzUsuńPieczenie w rękawie to też dobry sposób na takie mięsko. Zgadzamy się, że pyszności
Usuńpieczenie w rękawie to wchłanianie w mięsko BPA - bisfenolu. Jeśli wam wasze życie miłe i życie waszych dzieci (w tym płodność waszych dzieci) to odstawcie plastik, silikon i inne pochodne. Tylko szkło!
OdpowiedzUsuńdziękujemy za cenne rady i prosimy doczytać, że nie wspominałyśmy nic o rękawie czy silikonach i tymże pochodnych ... Pozdrawiamy :)
Usuń