Pieczeń rzymska z pieczarkami
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól morska młynek do smaku
pieprz kolorowy młynek do smaku
1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania
350 g pieczarek
1 łyżka masła
natka pietruszki
musztarda rosyjska
przyprawa do wieprzowiny
PRZYGOTOWANIE:
Do
miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i
pieprzem oraz słodką papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na
jednolity mięsny farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy na
masełku z odrobiną soli, na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i
doprawiamy do smaku pieprzem. W keksówce wykładamy warstwę mięsa,
tworzymy wgłębienie w które wkładamy pieczarkowy farsz, na wierzch
nakładamy pozostałe mięso, całość smarujemy musztardą i posypujemy
przyprawa do wieprzowiny, Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 minutach ściągamy folię i
pieczemy pieczeń przez następne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz