wtorek, 1 października 2013

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Macie ochotę na pieczeń rzymską? Czy pieczeń kojarzy się Wam z mięsem faszerowanym jajkiem ?  Ostatnio naszło mnie na zrobienie jej z pieczarkami, rodzinka zajadała się, aż miło :) Już wkrótce pojawi się u nas kolejna wariacja pieczeniowa ;)  A dziś zapraszamy na wersję pieczarkową :) 

Pieczeń rzymska z pieczarkami





SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól morska młynek do smaku
pieprz kolorowy młynek do smaku
1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania
350 g pieczarek
1 łyżka masła
natka pietruszki
musztarda rosyjska
przyprawa do wieprzowiny

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy na masełku z odrobiną soli, na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem. W keksówce wykładamy warstwę mięsa, tworzymy wgłębienie w które wkładamy pieczarkowy farsz, na wierzch nakładamy pozostałe mięso, całość smarujemy musztardą i posypujemy przyprawa do wieprzowiny, Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 minutach ściągamy folię i pieczemy pieczeń przez następne 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz