Poniedziałkowy "fit" - frytki marchewkowe
Drugą Naszą propozycją na zdrowsze frytki są te - zrobione z marchewki. Smakowały bardzo dobrze, szczególnie z lekkim sosem koperkowym na bazie jogurtu.
Frytki marchewkowe
SKŁADNIKI:
2 duże marchewki (ok 300 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
papryka słodka w proszku
sól
Marchewki obieramy i kroimy na
słupki jak frytki tylko troszkę cieńsze. Przekładamy do miski i
posypujemy słodką papryką i odrobiną soli. Całość polewamy oliwą z
oliwek i mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Wykładamy na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Po upieczeniu możemy jeszcze
delikatnie posypać solą.
dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;-)
Usuń