poniedziałek, 30 września 2013

Poniedziałkowy "fit" - frytki marchewkowe

Drugą Naszą propozycją na zdrowsze frytki są te - zrobione z marchewki. Smakowały bardzo dobrze, szczególnie z lekkim sosem koperkowym na bazie jogurtu.

Frytki marchewkowe



SKŁADNIKI:
2 duże marchewki (ok 300 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
papryka słodka w proszku
sól


Marchewki obieramy i kroimy na słupki jak frytki tylko troszkę cieńsze. Przekładamy do miski i posypujemy słodką papryką i odrobiną soli. Całość polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Po upieczeniu możemy jeszcze delikatnie posypać solą.

2 komentarze: