Z racji tego, że dziś poniedziałek, musi się również pojawić u Nas wpis z cyklu Poniedziałkowy "fit".
Frytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem. Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-)
Frytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem. Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-)
Paprykowo - ziołowe frytki z selera
SKŁADNIKI:
1 duży seler
3 łyżki oleju rzepakowego
papryka mielona słodka - około 3-4 łyżeczek
sól ziołowa młynek do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wybieramy
duży seler, obieramy go a następnie kroimy w słupki czyli nasze frytki.
Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na
głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w
marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w
nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera
OdpowiedzUsuńMieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera
Tak więc u nas w pojedynku seler - ziemniak 1:1 ;-)
Pozdrawiamy!:)
Przyznam, że jestem rozczarowana iż Wam nie smakowały bo na mnie zrobiły pozytywne wrażenie i goszczą u mnie często :)
Usuń