wtorek, 8 października 2013

Mięsne wałeczki czyli kaszubki w innej odsłonie

Lubicie kiełbaski kaszubskie? Miałam okazję kiedyś ich kosztować i były wyśmienite. Być może wkrótce skuszę się by je wykonać. Dzisiaj zapraszam na mięsne wałeczki z wyglądu prawie jak kaszubki, jednak w moim wykonaniu przybierają zupełnie inne smaki :) 

Mięsne wałeczki z fasolką szparagową




SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 kajzerka
około 1 szklanki mleka
około 1 szklanki wody
sól
pieprz
papryka słodka
szklanka bułki tartej
koperek
tłuszcz do smażenia
150-200 g fasolki szparagowej żółtej - ugotowanej

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie, abyśmy mogli nimi nafaszerować wałeczki mięsne. 
Do miski przekładamy mięso, mielone dodajemy namoczoną w wodzie i mleku bułkę, którą odciskam. Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i paprykę - wyrabiamy wszystko na jednolitą masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę bułki tartej by uzyskać odpowiednią konsystencję masy mięsnej.
 Przygotowujemy bułkę na panierkę. Na talerz wysypujemy bułkę dodajemy paprykę słodką oraz posiekany koperek - mieszamy. 
Z masy mięsnej formujemy placki wielkości dłoni, nakładamy pokrojoną fasolkę i formujemy wałeczki, które obtaczamy w przygotowanej panierce.
 Smażymy na złoto z wszystkich stron, można smażyć pod przykryciem.






2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie ,palce lizać ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zapraszamy na kolejne przepisy na Naszym blogu.

      Usuń