Ja uwielbiam zupę pieczarkową, jest ona zdecydowanie w czołówce moich ulubionych zup. Najlepsza jest taka z dużą ilością grzybów, śmietany i z ziemniaczkami. Dziś zaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej...
Zupa pieczarkowo - boczniakowa
SKŁADNIKI:
250 g boczniaków
250 g pieczarek
1 litr bulionu warzywnego
kawałek pora
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
natka pietruszki
mały jogurt naturalny
250 g boczniaków
250 g pieczarek
1 litr bulionu warzywnego
kawałek pora
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
natka pietruszki
mały jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE:
Boczniaki kroimy na paski, a
pieczarki na plasterki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w
słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule
obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy
warzywa a następnie
przygotowane grzyby.
Podsmażamy ok 10 minut
mieszając co jakiś czas. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego
zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20
minut. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt, mieszamy, zagotowujemy i
podajemy z zieloną pietruszka.
O tak! Taką zupę chętnie bym zjadła, wygląda bardzo sycąco i apetycznie. Kradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńLukrecjo życzymy smacznego :) Po wypróbowaniu prosimy o opinię :) Pozdrawiamy
Usuń