wtorek, 8 października 2013

Zupa z pieczarkami i boczniakami


Ja uwielbiam zupę pieczarkową, jest ona zdecydowanie w czołówce moich ulubionych zup. Najlepsza jest taka z dużą ilością grzybów, śmietany i z ziemniaczkami. Dziś zaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej...


Zupa pieczarkowo - boczniakowa



SKŁADNIKI:

250 g boczniaków
250 g pieczarek
1 litr bulionu warzywnego
kawałek pora
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
natka pietruszki
mały jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE:



Boczniaki kroimy na paski, a pieczarki na plasterki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby.





Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś czas. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt, mieszamy, zagotowujemy i podajemy z zieloną pietruszka.




2 komentarze:

  1. O tak! Taką zupę chętnie bym zjadła, wygląda bardzo sycąco i apetycznie. Kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukrecjo życzymy smacznego :) Po wypróbowaniu prosimy o opinię :) Pozdrawiamy

      Usuń