czwartek, 3 października 2013

Conchiglione z mięsem pod serową kołderką

Ostatnio coraz częściej nachodzi mnie ochota na makaron. Mąż mój uwielbia taki makaron domowej roboty jak pamiętamy z dzieciństwa,  jednak dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :) 

Conchiglione z mięsem pod serową kołderką




SKŁADNIKI:


300 g mięsa mielonego wieprzowego

150-200 g makaronu conchiglioni
1 cebula biała
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
papryka słodka do smaku
jarzynka do smaku
1 łyżeczka sosu chili czosnkowego
4 łyżki pomidorów krojonych z puszki
3 łyżki kukurydzy
masło
8 mini mozzarelli light
sól


PRZYGOTOWANIE:

Conchiglione obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 7 - 9 minut, (do wody dodałam łyżkę oliwy), przepłukujemy zimną wodą by się nie posklejał. Mięso podpiekamy razem z posiekaną drobno cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę, paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.




3 komentarze:

  1. Poproszę jeden talerzyk, albo najlepiej dwa:) smakowite!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy, proszę się częstować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuję, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń