wtorek, 15 października 2013

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Wczoraj było dietetycznie, to dziś dla odmiany serwujemy kuleczki smażone na głębokim oleju. Kuleczki te, to kolejny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z poprzedniego obiadu. I tak naprawdę czy zrobimy je z ziemniaków wczorajszych czy specjalnie gotowanych smakują tak samo dobrze. Kuleczki ziemniaczane są smacznym dodatkiem do obiadu jak i samodzielną przekąską.

Chrupiące kuleczki ziemniaczane



    SKŁADNIKI:

    0,5 kg ziemniaków
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    łyżka mąki
    1 jajko
    olej do smażenia
    papryka słodka
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do ziemniaków mąkę, jajko i przeciśnięty czosnek. Masę doprawiamy papryką i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


    4 komentarze:

    1. Znam te kluseczki, są rewelacyjne:) ja dodatkowo jeszcze obtaczam w bułce tartej i smażę:),
      ale nigdy nie dawałam czosnku i papryki i to właśnie wypróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Czosnek i papryka to Nasza wariacja, kuleczki były pyszne, ale można zrobić je również z innymi ulubionymi przyprawami.

        Usuń