Wczoraj było dietetycznie, to dziś dla odmiany serwujemy kuleczki smażone na głębokim oleju. Kuleczki te, to kolejny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z poprzedniego obiadu. I tak naprawdę czy zrobimy je z ziemniaków wczorajszych czy specjalnie gotowanych smakują tak samo dobrze. Kuleczki ziemniaczane są smacznym dodatkiem do obiadu jak i samodzielną przekąską.
Chrupiące kuleczki ziemniaczane
SKŁADNIKI:
0,5 kg ziemniaków
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
łyżka mąki
1 jajko
olej do smażenia
papryka słodka
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
łyżka mąki
1 jajko
olej do smażenia
papryka słodka
Ziemniaki gotujemy w osolonej
wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę.
Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do ziemniaków mąkę,
jajko i przeciśnięty czosnek. Masę doprawiamy
papryką i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe
kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Znam te kluseczki, są rewelacyjne:) ja dodatkowo jeszcze obtaczam w bułce tartej i smażę:),
OdpowiedzUsuńale nigdy nie dawałam czosnku i papryki i to właśnie wypróbuję :)
Czosnek i papryka to Nasza wariacja, kuleczki były pyszne, ale można zrobić je również z innymi ulubionymi przyprawami.
UsuńSwietne! :-)
OdpowiedzUsuń