Siekańce to szybkie kotleciki, które przygotowywała jeszcze moja mama. Robiła je bardzo tradycyjnie ale ja postanowiłam dodać do nich szczyptę wyrazistości w smaku. Niedawno pokochałam marynowany zielony pieprz i postanowiłam przygotować siekańce właśnie z pieprzem - być może i Wy się skusicie ? :)
Siekańce z zielonym pieprzem i oliwkami
SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 jajko
50 g sera żółtego gouda
8 zielonych oliwek z papryką
2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
sól morska do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka
myjemy i siekamy na drobne kawałeczki, żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, oliwki kroimy w plasterki. Do miski
przekładamy mięso, ser, oliwki, pieprz zielony, wbijamy jajko, dodajemy
mąkę oraz natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość
dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy
tłuszcz, nakładamy niewielkie kotleciki które smażymy na złoty kolor na
niewielkim ogniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz