Muffiny z oreo i krówką
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
2 jajka
4 łyżki oleju
240 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
12 ciasteczek oreo
12 krówek
czekoladowe pieguski do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do
jedne miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek
do pieczenia - dokładnie mieszamy, do drugiej miski przekładamy mokre
składniki - jajka, olej, jogurt i całość mieszamy, do mokrych składników
przekładamy suche i dokładnie mieszamy energicznie do uzyskania
jednolitej masy. Do papilotek na muffinki przekładamy po łyżce ciasta,
następnie układamy oreo i krówkę i zalewamy całość łyżką ciasta,
dekorujemy czekoladowymi pieguskami, pieczemy w nagrzanym do 190 stopni
piekarniku przez około 25 minut do zarumienienia muffinek.
Dziś sporządzone - zrobiły wielkie wrażenie na gościach :) Troszkę przerosły papilotki, więc następnym razem będę musiała zmodyfikować wielkość, ale ocena smakoszy bardzo pozytywna :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się że smakowały. Radzimy wypełniać papilotki ciastem do ok 3/4 wysokości, wtedy powinno być ok.
Usuń