Dziś u Nas za oknami pochmurno i szaro, a My pragniemy przywrócić wakacyjną atmosferę, dlatego zapraszamy na kawałeczek letniego ciasta z owocami. Malinki i brzoskwinie użyte do wypieku są nadal łatwo dostępne, a ciasto z nimi jest kolorowe i co najważniejsze pyszne.
Ciasto z malinami i brzoskwiniami
Składniki:
500 g malin
1 puszka brzoskwiń lub 3 brzoskwinie świeże
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
200 g masła
cukier puder do posypania
1 puszka brzoskwiń lub 3 brzoskwinie świeże
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
200 g masła
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
W małym rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Z białek jaj ubijamy pianę, do niej dodajemy cukier wymieszamy z cukrem trzcinowym, a następnie po jednym żółtka. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do piany stopniowo, na przemian z masłem wymieszanym z mlekiem.. Wszystko dokładnie miksujemy a następnie przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny i pokrojone na paseczki brzoskwinie.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Mniam! To coś dla mnie :)..... niebawem wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAniu jak upieczesz pochwal się Nam jak Ci wyszło i czy smakowało.
UsuńWygląda bajecznie, bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńCzekamy na Twoją opinię po wypróbowaniu.
Usuń