środa, 11 września 2013

"Słodkie środy" - ciasto z malinami i brzoskwiniami

Dziś u Nas za oknami pochmurno i szaro, a My pragniemy przywrócić wakacyjną atmosferę, dlatego zapraszamy na kawałeczek letniego ciasta z owocami. Malinki i brzoskwinie użyte do wypieku są nadal łatwo dostępne, a ciasto z nimi jest kolorowe i co najważniejsze pyszne. 

 Ciasto z malinami i brzoskwiniami


Składniki:
500 g malin
1 puszka brzoskwiń lub 3 brzoskwinie świeże
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
200 g masła
cukier puder do posypania


PRZYGOTOWANIE:

W małym rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Z białek jaj ubijamy pianę, do niej dodajemy cukier wymieszamy z cukrem trzcinowym, a następnie po jednym żółtka. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do piany stopniowo, na przemian z masłem wymieszanym z mlekiem.. Wszystko dokładnie miksujemy a następnie przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny i pokrojone na paseczki brzoskwinie. 


Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Mniam! To coś dla mnie :)..... niebawem wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu jak upieczesz pochwal się Nam jak Ci wyszło i czy smakowało.

      Usuń
  2. Wygląda bajecznie, bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń