niedziela, 29 września 2013

Róża z ziemniaków

A może planujecie zrobić z okazji Dnia Chłopaka odświętny obiad, w zaciszu własnego domu nie nadwyrężając domowego budżetu??  Na taką opcję też mamy rozwiązanie. I to jest druga Nasza propozycja na potrawy w formie kwiatów. Najprostszy obiad wyda się odświętnym, jeśli zamiast zwykłych ziemniaków  podamy róże z ziemniaków.


Róża z ziemniaków


SKŁADNIKI:
2 średnie ziemniaki na jedną różę
sól morska prowansalska w młynku
pieprz
papryka ostra
olej

PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć a następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Można użyć tarki. Plasterki ziemniaków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, solą prowansalską i ostrą papryką w proszku. Kokilki wysmarować olejem, a następnie układać w nich pionowo plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego tworząc różę. Z wierzchu skropić delikatnie olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut do godziny (w zależności od wielkości kokilek). Przed podaniem posypać jeszcze delikatnie solą prowansalską z młynka. U mnie róża podane z jajkiem sadzonym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz