niedziela, 29 września 2013

Różyczki jabłkowe z ciasta francuskiego

Dziewczyny kupujecie swoim mężczyznom kwiaty? Ja tego nie robię, jednakże chętnie podam kwiaty w jadalnej formie. To pierwsza propozycja-różyczki z ciasta francuskiego. Wyglądają odświętnie, a jednocześnie są łatwe w wykonaniu i pyszne.

Różyczki z ciasta francuskiego


SKŁĄDNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g)
1 duże czerwone jabłko lub 2 małe
2 łyżki cukru trzcinowego 
gałązki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:
Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto.


Ciasto luźno zwijamy w ruloniki tworząc róże.
  
   
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.




Udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.

4 komentarze: