Dziewczyny kupujecie swoim mężczyznom kwiaty? Ja tego nie robię, jednakże chętnie podam kwiaty w jadalnej formie. To pierwsza propozycja-różyczki z ciasta francuskiego. Wyglądają odświętnie, a jednocześnie są łatwe w wykonaniu i pyszne.
Różyczki z ciasta francuskiego
SKŁĄDNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g)
1 duże czerwone jabłko lub 2 małe
2 łyżki cukru trzcinowego
gałązki świeżej mięty
1 duże czerwone jabłko lub 2 małe
2 łyżki cukru trzcinowego
gałązki świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto.
Ciasto luźno zwijamy w ruloniki tworząc róże.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.
Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam dziewczyny :)
Dzięki Ewo!
UsuńRównież pozdrawiamy!
Pięknie wykonane :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
Usuń