Karkówka kojarzy mi się głównie z grillem i właściwie w sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie.
Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami
Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami
SKŁADNIKI:
2 grube plastry karkówki
300 g kapusty kiszonej
150 g pieczarek
1 kostka rosołowa
łyżeczka oleju
sól
pieprz
100 g suszonych pomidorów z oliwy
2-3 ząbki czosnku
300 g kapusty kiszonej
150 g pieczarek
1 kostka rosołowa
łyżeczka oleju
sól
pieprz
100 g suszonych pomidorów z oliwy
2-3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek. Na patelnie dolać olej, zmniejszyć ogień. Całość doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Kapustę odłożyć do wystygnięcia. Na plastry karkówki nakładać po dużej porcji farszu z kapusty, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe roladki podawać z kaszą, okraszone pomidorami z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz