wtorek, 17 września 2013

Gołąbki w innej odsłonie

Od dziecka uwielbiałam gołąbki. Mama przygotowywała zawsze wielką brytfannę by było na dokładkę, a jeszcze milej było gdy dwa dni z rzędu gościły  one na Naszym stole.
Dzisiaj dla odmiany zapraszamy na gołąbki bez zawijania. Jednak nie są to tradycyjne gołąbki bez liści.... Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny. 


Gołąbki bez zawijania z pęczakiem




SKŁADNIKI:

600 g kapusty białej (w główce)
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 g ryżu
50 g kaszy pęczak
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy 2 łyżeczki
kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią
mąka pszenne do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
1 puszka pomidorów
zioła prowansalskie do smaku konsystencję

PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy.  Te obtaczamy w mące a następnie smażymy po około 4 minut z każdej strony, następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody i całością zalewamy gołąbki, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem, gotujemy przez około 40 minut. Podajemy np z ziemniaczkami. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz