Od dziecka uwielbiałam gołąbki. Mama przygotowywała zawsze wielką brytfannę by było na dokładkę, a jeszcze milej było gdy dwa dni z rzędu gościły one na Naszym stole.
Dzisiaj dla odmiany zapraszamy na gołąbki bez zawijania. Jednak nie są to tradycyjne gołąbki bez liści.... Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny.
Gołąbki bez zawijania z pęczakiem
SKŁADNIKI:
600 g kapusty białej (w główce)
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 g ryżu
50 g kaszy pęczak
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy 2 łyżeczki
kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią
mąka pszenne do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
1 puszka pomidorów
zioła prowansalskie do smaku konsystencję
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę
szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka),
przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około
15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy
przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i
przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby
uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny,
powinien ładnie formować się w klopsy. Te obtaczamy w mące a następnie smażymy po około 4 minut z każdej
strony, następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie,
puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i
rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody i całością zalewamy gołąbki,
doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem, gotujemy przez około 40
minut. Podajemy np z ziemniaczkami. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz