środa, 18 września 2013

"Słodkie środy" - najprostsza szarlotka

Dziś środa, a więc czas na słodki przepis na Naszym blogu. Zapraszam na szarlotkę, którą ja osobiście jestem zachwycona. Gdy usłyszałam o tym przepisie nie bardzo wierzyłam, że coś w ogóle z tego wyjdzie.  Bez mieszania, zagniatania ciasta ani miksowania hmm czy to możliwe? A jednak! Sprawdźcie sami, bo to najprostsza szarlotka jaką do tej pory robiłam,  jest pyszna!!


Najprostsza szarlotka 





SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, zwiększmy ilość cukru do 1 szklanki)
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce)

PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy jedną część wymieszanych składników suchych, a na nich rozkładamy równomiernie jedną część jabłek. Jabłka posypujemy delikatnie cynamonem. Na to wysypujemy drugą część składników suchych, po czym drugą część jabłek. Ponownie posypujemy cynamonem. I na koniec wysypujemy ostatnią warstwę składników suchych. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone masło i równomiernie rozłożyć.

Tak wygląda ciasto przed włożeniem do piekarnika


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 godzinę.

A tak wygląda po wyjęciu z piekarnika


Polecam!!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie pyszności, więc z pewnością skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, gdyż przepis jest banalnie prosty a ciasto nieziemsko pyszne.

      Usuń
  2. Super. Pamietam ten smak z dziecinstwa. Robiłam go sama jako dziecko pod okiem mamy. Prosto, szybko i smakowicie. I mozna bylo sie pochwalić, ze ja juz umiem upiec ciasto.
    Dawno juz go nie piekłam, a teraz pewnie sie skuszę. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, to tylko potwierdza jaki ten przepis jest prosty, skoro potrafią go wykonać nawet dzieci.

      Usuń