środa, 18 września 2013

"Słodkie środy" - babeczki bananowe

Wielkim powodzeniem cieszą się u mnie przepisy nieskomplikowane, które pozwalają na szybkie przygotowanie potraw i chyba dlatego uwielbiam piec babeczki. W swoim repertuarze posiadam już chyba kilkanaście albo i kilkadziesiąt przepisów na te słodkości. Czasem wracam do sprawdzonych przepisów ale jeszcze większą frajdę sprawia mi wymyślanie nowych smaków babeczek. Same babeczki są tak wdzięczne, że przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mają one jeszcze jedną wielką zaletę, ciężko jest je zepsuć, właściwie zawsze wychodzą i są pyszne!!

Babeczki bananowe robię, gdy zostają mi w nadmiarze banany. Można do nich wykorzystać bardzo dojrzałe banany, które już nie zachęcają do zjedzenia.




Babeczki bananowe





SKŁADNIKI:

125 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
2 łyżki oleju
120 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe dojrzałe banany
1 jajko
szczypta imbiru
2 łyżki cukru trzcinowego



PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 stopni.  Z tej ilości składników wychodzi 6 babeczek.

8 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają, zapewne też dobrze smakują. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne te babeczki,ok chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja też wypróbuję i napewno napiszę jak mi wyszło:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy z niecierpliwością na wpis. Jesteśmy ciekawe jak babeczki wyszły.

      Usuń
  4. ZROBIŁAM !!!!!!!!! i wyszły rewelacyjne, nareszcie mam dobry i sprawdzony przepis !!!!!! DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzymy smacznego i zapraszamy do wypróbowania kolejnych przepisów :)

      Usuń