Zupa ostro-kwaśna
SKŁADNIKI:
400-500 g mięsa mielonego wieprzowego
5 łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
1 l bulionu
1 papryczka chili
1 cebula biała
2 marchewki
140 g pędów bambusa
100 g kiełków grzybków Mun
garść grzybów Mun
2 łyżeczki pomidorowego
2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
(do zagęszczenia mąka kukurydziana - u mnie bez zagęszczania)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso
mielone marynujemy - zalewamy oliwą, dodajemy imbir, przeciśnięty
czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy
(ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki mun
namaczamy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, cebule obieramy i
kroimy w kostkę, papryczkę chilli drobno kroimy, pędy odlewamy z zalewy,
grzybki kroimy w paseczki, kiełki odlewamy (miałam w zalewie) Do woka
wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, podsmażamy, następnie dodajemy
marchewkę pędy bambusa i kiełki, całość dusimy razem przez około 5
minut, warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy
papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie
mieszamy i razem przesmażamy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy
pokrojone grzybki oraz wodę z ich moczenia, całość doprawiamy
koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę
możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko
gotujemy razem przez około 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz