Jesienią uwielbiam zapach cynamonu połączony z jabłkami ... Tak, tak, tak KOCHAM szarlotkę ale dzisiaj chciałam zaproponować efektowny i przede wszystkim pyszniutki deser. Szarlotkowe róże to to nie tylko pięknie prezentujący się deser ale przede wszystkim jeden z najsmaczniejszych ekspresowych łakoci, który może przygotować każdy z nas.
Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu
1/2 cytryny
woda
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda przy pomocy łyżeczki. Kroimy w plasterki około 2-2,5 mm.
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda przy pomocy łyżeczki. Kroimy w plasterki około 2-2,5 mm.
Do rondla przekładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2-3 minuty od zagotowania. Jabłka nie mogą się rozgotować. odcedzamy. Studzimy.
Cukier mieszamy z cynamonem.
Ciasto francuskie rozwijam. Kroje na 6 pasków. Posypuje cukrem z cynamonem.
Na jednym brzegu układam plastry jabłka nakładając je na siebie.
Pozostałe ciasto nakładam na jabłka tworząc "kieszonkę" wypełnioną jabłkami.
Następnie zwijam ciasto z jabłkami w rulonik tworząc różyczkę.
Różyczki układam w foremce do muffinek.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Pilnuje by różyczki się nie spaliły. Jeżeli widzimy że jabłuszka się przypiekają przykrywamy je pergaminem od góry. Podaje oprószając cukrem pudrem.
Wyglądają pięknie! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńMega śliczne różyczki, pewnie równie smaczne :)
OdpowiedzUsuńMiło nam, że różyczki się podobają - owszem są one pyszne :)
UsuńCudnie się te różyczki prezentują. Smak pewnie też boski :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń