niedziela, 14 października 2018

Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem

Jesienią uwielbiam zapach cynamonu połączony z jabłkami ... Tak, tak, tak KOCHAM szarlotkę ale dzisiaj chciałam zaproponować efektowny i przede wszystkim pyszniutki deser. Szarlotkowe róże to to nie tylko pięknie prezentujący się deser ale przede wszystkim jeden z najsmaczniejszych ekspresowych łakoci, który może przygotować każdy z nas.  


Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem  


Składniki: 
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu
1/2 cytryny
woda
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda przy pomocy łyżeczki. Kroimy w plasterki około 2-2,5 mm.


Do rondla przekładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2-3 minuty od zagotowania. Jabłka nie mogą się rozgotować. odcedzamy. Studzimy.
Cukier mieszamy z cynamonem.


Ciasto francuskie rozwijam. Kroje na 6 pasków. Posypuje cukrem z cynamonem.


Na jednym brzegu układam plastry jabłka nakładając je na siebie.



Pozostałe ciasto nakładam na jabłka tworząc "kieszonkę" wypełnioną jabłkami. 


Następnie zwijam ciasto z jabłkami w rulonik tworząc różyczkę.  


Różyczki układam w foremce do muffinek.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Pilnuje by różyczki się nie spaliły. Jeżeli widzimy że jabłuszka się przypiekają przykrywamy je pergaminem od góry. Podaje oprószając cukrem pudrem. 







6 komentarzy: