Połączenie oliwy, czosnku i pomidorów kusi swoim pięknym aromatem.To zestawienie bardzo lubię i często gościu w moim domu. Jakiś czas temu wpadło mi w oko właśnie takie połączenie z dodatkiem jajek - "szakszuka" bo to danie było moją inspiracją jest pysznym połączeniem, to frykas z kuchni tunezyjskiej, który kryje w sobie gotowanie warzyw (pomidorów, cebuli, papryki) i jajek pod przykryciem jako spójnej całości. U mnie mała modyfikacja jednakże równie smaczna.
Jajka w pomidorach z bazylią
Składniki:
3 średnie pomidory malinowe
1 - 2 jajka
1 duży ząbek czosnku
oliwa
sól himalajska
bazylia
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, kroimy w duża kostkę. Czosnek obieramy, siekamy drobniutko.
W naczyniu teflonowym rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i smażę do zarumienienia, wrzucam pomidory, solę, mieszam i smażę około 5-6 minut na średnim ogniu. Pomidory z czosnkiem przekładam do naczynia do zapiekania, wbijam jajko. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 7 minut.
Podaję ze świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz