środa, 25 października 2017

Domowe Raffaello bez pieczenia

Bardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy  w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D

Domowe Raffaello bez pieczenia 

Składniki:
około 380g herbatników
900 ml mleka
2 puddingi śmietankowe
2 żółtka
4 łyżki cukru
200 - 280 g wiórków kokosowych 
300-340 g masła

Przygotowanie:
Do garnka wlewam 700 ml mleka, zagotowuję z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiam pudding z żółtkami, wlewam na gotujące mleko i gotuję stale mieszając aż zgęstnieje. Przykrywam folią spożywcza i ostawiam do całkowitego wystygnięcia.


Masło ucieram, dodaję porcjami pudding. Do 1/3 części masy dodaję 4  łyżek wiórek kokosu - mieszam.


Blaszkę wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami.


Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi. 


Wstawiam na minimum 3h do lodówki.  







3 komentarze: