środa, 7 czerwca 2017

Ciasto 3 bit

Osobiście nie jestem fanatyczką ciast bez pieczenia jednak i w mojej kuchni zdarzają się takowe desery. Dzisiaj wszystkim dobrze znane ciasto 3 bit, które jest świetnym deserem o każdej porze roku. Słodki kajmak przełamany masą budyniową i śmietaną z gorzką czekoladą daje nietuzinkowy efekt smakowy. Koniecznie się na niego skuście. 

Ciasto 3 bit - bez pieczenia


Składniki:
1 duże opakowanie herbatników (około 30 sztuk)
1 puszka kajmaku 
70 g startej gorzkiej czekolady 

śmietanka:
400 ml śmietany 30%
1 opakowanie  fix do śmietany
1,5 łyżki cukru pudru

masa budyniowa:
1 duży budyń bez cukru
600-650 ml mleka 
180-200 g masła 
2 jajka
2 - 3 łyżki cukru pudru 
szczypta soli 

Przygotowanie:
Pojemnik bądź formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy herbatnikami, na wierzch nakładamy masę kajmakową (podgrzaną)

Na wierzchu masy układamy ponownie warstwę herbatników. 


400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do uzyskania budyniu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do budyniu i mieszamy do połączenia. Odstawiamy budyń pod przykryciem (folią spożywczą) do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając budyń. Uzyskaną masę budyniową wykładamy na herbatniki.


Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników.


Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem. Gotową śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.


 Oprószamy gorzką stratą czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc). 




8 komentarzy:

  1. Jak zawsze najwyższy poziom smaku:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat popijam kawkę i nie mam nic słodkiego :) Częstuję się tym kawałeczkiem i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam, ale nigdy jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto dziewczyny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak bardzo bardzo smaczne robiłam...szkoda tylko że w boczki idzie :-)��

    OdpowiedzUsuń