piątek, 10 marca 2017

Domowy kebab z piekarnika

Domowy kebab jest szybką i bardzo prostą formą obiadu. Przygotowuję go zazwyczaj kiedy szukam szybkiej inspiracji an wykorzystanie mięsa mielonego. Mięso doprawiamy na smak klasycznego kebaba dodając odpowiednią przyprawę, formujemy pożądany kształt i nabijamy na patyczki. Tak przygotowane kebaby układamy  na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Czyż nie jest to proste? :D Lubię takie obiady które nie pochłaniają czasu, a świetnie smakują. 

Domowy kebab z piekarnika



Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego
czosnek niedźwiedź
przyprawa do kebaba
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze 10 minut piekłam pod przykryciem drugą częścią torebki)



6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie ! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miło nam czytać tak fajne komentarze ... Dziękujemy

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń