czwartek, 2 lutego 2017

Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym

W kuchni Polskiej jednym z klasycznych przepisów jest przepis na gołąbki. Śledząc nasz blog można śmiało odnieść wrażenie które nie jest mylnym, iż lubimy bawić się smakiem i wyszukiwać alternatyw dla klasyki. Właśnie dziś u nas najbardziej klasyczne gołąbki z mięsem podane z dość nietypowym sosem, mianowicie szpinakowo pomidorowym. Jeżeli jesteście miłośnikami szpinaku pokuście się by go przygotować. 

 Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym



Składniki:
1 niewielka kapusta biała
1 kg łopatki
300 g ryżu
1 cebula
2-3 łyżki oleju
woda
sól, pieprz, przyprawa maggi

sos:
300 ml passaty pomidorowej
200 g szpinaku mrożonego
czosnek granulowany, sól, pieprz, maggi do smaku

Przygotowanie:
Mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowego, następnie mielimy wraz z cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
Kapustę oparzamy, z liści ścinamy łyko. W liście zawijamy farsz.
Garnek smarujemy olejem, układamy kilka liści kapusty a następnie gołąbki - oprószam delikatnie solą i skrapiam maggi, zalewam wodą, przykrywam pozostałymi liśćmi.
Gołąbki gotuję w szybkowarze około 60-70 minut. Wyłączam grzanie i zostawiam zamknięte przez 20-30 minut.
Passate pomidorową podgrzewam, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, wrzucam zamrożony szpinak i gotuję przez 10 minut aż całość się połączy. Doprawiam do smaku czosnkiem.
Na talerzy wykładam gęsty sos, układam gołąbki. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz