Często wracam smakiem do dzieciństwa. Mówią, że takie wspomnienia potrafią przywołać smaki i z tym się zgodzę w zupełności. Pamiętam okres karnawału kiedy mama przygotowywałam własnie klasyczne oponki z białym serem. Owszem, przygotowywała je w innych proporcjach ale przecież wystarczy kąsek by wrócić do dni gdy wszystko było tak idealne ... A Wy wracacie do tych lat z dzieciństwa?
Oponki z białym serem
Składniki (na około 32-38 szt) :
500 g białego twarogu
500 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki spirytusu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła
do smażenia 700 ml oleju + 300/400 g smalcu
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią, sodę, śmietanę, spirytus i masło - zagniatam ciasto.
Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 0,5 - 1 cm.
Wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka.
Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron.
Smacznego!
Ojej, przywołałaś również i moje wspomnienia odnośnie oponek :) U mnie też zawsze mama robiła je koniec karnawału i przyznam, że wolałam takie oponki niż pączki ;)
OdpowiedzUsuń:) i ja uwielbiałam czas kiedy po powrocie ze szkoły pachniało tym wypiekiem... nikt nigdy już nie usmażył takich oponek jak moja Mamcia ale praktyka czyni mistrza może za XX lat moja córeczka skojarzy je ze smakiem dzieciństwa :)
UsuńWyglądają pysznie!!! Mnie również mnie kojarzą się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) a więc jest nas więcej oponkowych dzieciaków :D
UsuńPieknie się prezentują te oponki, zjadłabym jedna albo nawet dwie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Myślimy, że i trzy byłyby idealne do kawusi :)
UsuńO mniam, cudne wyszły ☺
OdpowiedzUsuń:) Miło nam, że wyglądają tak cudnie
UsuńMoja mama również przygotowywała takie oponki, uwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuń:) bo Mamy wiedzą co dobre :D
UsuńNa ile sztuk jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWyszło mi 35 szt - wszystko zależy od grubości na jaką zostanie rozwałkowane ciasto średnio 32-38 szt
UsuńIle ogonek wychodzi z tej porcji ciasta?
OdpowiedzUsuńjak już wspominałam od 32 do 38 sztuk, zależy od tego na jaką grubość rozwałkujesz ciasto :)
UsuńWyglądają pysznie :) czym można zastąpić spirytus?
OdpowiedzUsuńMożesz dodać wódki :)
Usuń