środa, 18 stycznia 2017

Oponki z białym serem

Często wracam smakiem do dzieciństwa. Mówią, że takie wspomnienia potrafią przywołać smaki i z tym się zgodzę w zupełności. Pamiętam okres karnawału kiedy mama przygotowywałam własnie klasyczne oponki z białym serem. Owszem, przygotowywała je w innych proporcjach ale przecież wystarczy kąsek by wrócić do dni gdy wszystko było tak idealne ... A Wy wracacie do tych lat z dzieciństwa? 


Oponki z białym serem 

Składniki (na około 32-38 szt) :
500 g białego twarogu
500 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki spirytusu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła

do smażenia 700 ml oleju + 300/400 g smalcu
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią, sodę, śmietanę, spirytus i masło - zagniatam ciasto.


Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 0,5 - 1 cm.


Wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka.


Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron.



Wyciągam na papierowy ręcznik.
Przekładam na patere - oprószam cukrem pudrem.


Smacznego!







16 komentarzy:

  1. Ojej, przywołałaś również i moje wspomnienia odnośnie oponek :) U mnie też zawsze mama robiła je koniec karnawału i przyznam, że wolałam takie oponki niż pączki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) i ja uwielbiałam czas kiedy po powrocie ze szkoły pachniało tym wypiekiem... nikt nigdy już nie usmażył takich oponek jak moja Mamcia ale praktyka czyni mistrza może za XX lat moja córeczka skojarzy je ze smakiem dzieciństwa :)

      Usuń
  2. zmaminegozeszytu.pl18 stycznia 2017 15:26

    Wyglądają pysznie!!! Mnie również mnie kojarzą się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) a więc jest nas więcej oponkowych dzieciaków :D

      Usuń
  3. Pieknie się prezentują te oponki, zjadłabym jedna albo nawet dwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Myślimy, że i trzy byłyby idealne do kawusi :)

      Usuń
  4. Moja mama również przygotowywała takie oponki, uwielbiam je! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ile sztuk jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło mi 35 szt - wszystko zależy od grubości na jaką zostanie rozwałkowane ciasto średnio 32-38 szt

      Usuń
  6. Ile ogonek wychodzi z tej porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak już wspominałam od 32 do 38 sztuk, zależy od tego na jaką grubość rozwałkujesz ciasto :)

      Usuń
  7. Wyglądają pysznie :) czym można zastąpić spirytus?

    OdpowiedzUsuń