czwartek, 8 grudnia 2016

Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy

Święta tuż tuż.. W moim rodzinnym domu nie wyobrażano sobie świąt bez sernika. To właśnie on gościł zarówno w Boże Narodzenie jak i w czasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt pachnie piernikiem i ukrywa w sobie skórkę pomarańczy ... Bo czy tylko mi pomarańcze przypominają cudowne święta ? 

Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 

 
Składniki:
450 g mąki pszennej
2 średnie jajka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

masa serowa:
1 kg sera dwukrotnie mielonego, może być z wiaderka
4 jajka
3/4 - 1 szklanka cukru
1 duży budyń waniliowy
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
8-10 kropli aromatu pomarańczowego 
szczypta soli

dodatkowo:
opłatkowe śnieżynki do dekoracji

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy, na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wraz z ciastem wkładamy do lodówki. 
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy ser, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy - miksujemy do połączenia się składników, dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - mieszamy. Do masy serowej przekładamy ubitą pianę z białek - mieszamy.
Masę serową wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i dopiekamy do 70 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sernik przygotowuję zawsze wieczoru przed podaniem. 





11 komentarzy: