poniedziałek, 21 listopada 2016

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Od dłuższego czasu chodził za mną smak kurczaka w chrupiącej panierce. Skusiłam się i przygotowałam go na ostro pozostawiając w ostrym cieście naleśnikowym, by tuż przed samym upieczeniem okryć go pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Kąski kurczaka zostały upieczone w piekarniku co pozwoliło na pominięcie zbędnych tłuszczy i smażenia, a tym samym pozwoliło na uzyskanie kruchutkiego mięsko w środku. 

Kurczak w płatkach kukurydzianych




Składniki:
300 g piersi z kurczaka
250 mleka 2%
niepełna szklanka mąki wrocławskiej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
sól, pieprz
papryka słodka i ostra do smaku
płatki kukurydziane
bułka tarta

Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w paski o długości 7-8 cm i szerokości około 3 cm. Oprószamy solą, pieprzem i paprykami.
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami -ciasto ma być pikantne - całość miksujemy na jednolite ciasto jak na naleśniki. Do ciasta wkładamy mięso i odstawiamy na godzinę.
Płatki kukurydziane kruszymy, przesypujemy do miseczki, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Kąski kurczaka obtaczamy w bułce, ponownie w cieście i na końcu w płatkach.
Układamy kąski kurczaka na kratce wyłożonej folią aluminiową.
Kurczaka pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego





6 komentarzy: