środa, 5 października 2016

Pączki z marmoladą, lukrem i skórką pomarańczową

Ostatnio naszła mnie ochota na pączki, te sklepowe zupełnie do mnie nie przemawiają dlatego skusiłam się i przygotowałam je sama. Kilka lat szukałam dobrego przepisu aby były dla mnie idealne... Dziś zapraszam Was na pączki z marmoladą wieloowocową, którą otrzymałam od firmy Jamar w ramach współpracy. Moje pączki pokryłam słodkim lukrem przygotowanym na soku z cytryny i posypałam skórka kandyzowaną pomarańczową - efekt ... Zniknęły błyskawicznie :) 

Pączki z marmoladą, lukrem i skórką pomarańczową



Składniki:
500 g mąki tortowej
6 żółtek
50 g drożdży
250 ml mleka
100 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
25g wódki
olej 2l
lukier:
sok z 1 cytryny
około 3/4-1 szklanka cukru pudru
(dodatkowo 1 łyżka kawy mielonej)

dodatkowo:
skórka kandyzowana pomarańczowa


Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn - do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło roztopić i ostudzić.  Mąkę wymieszać z łyżeczką soli. Do miski wbijamy 6 żółtek ubijamy je na gładką masę,  dodajemy  wyrośnięte drożdże, wódkę jak i mąkę z solą - wyrobimy aż składniki się połączą.


Następnie wlewamy masło i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).


Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h.



Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 8-10 większych pączków).


Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka 


Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h.


Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron.


Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik, pozostawiamy do odsączenia.
Przygotowujemy lukier: z cytryny wyciskamy sok, przecedzamy a następnie stale miksując wsypujemy cukier puder - lukier ma mieć gładką konsystencję
Jeżeli chcemy uzyskać lukier kawowy na koniec dosypujemy mielona kawę i miksujemy.
Lukrem smarujemy pączki, oprószamy skórką pomarańczową. 


Smacznego! 


 



 

Jak już wspomniałam kilka dni temu otrzymałam małą paczuszkę produktów firmy Jamar za które bardzo dziękuję. Tak też się złożyło, że naszła mnie wielka ochota na domowe pączki i właśnie do ich wypieku użyłam marmolady twardej wieloowocowe Jamar. Kilka słów o samym produkcie. Marmolada zamknięta w opakowaniu, które pozwala ujrzeć co kryje w środku, 260 g świetnego produktu. Jak sama nazwa sugeruje marmolada twarda rzeczywiście taką się okazała co jest jej wielkim plusem, bez najmniejszego problemu można ją kroić czy nakładać bez obawy że wypłynie. Smak idealnie odzwierciedla domowe marmolady naszych babć i z pewnością to produkt, który polecam i sama będę sięgać po niego bez najmniejszego zastanowienia. 

8 komentarzy: