środa, 12 października 2016

Kakaowe maślane ciasteczka

Kiedy za oknem zimno, szaro i tęskno nam do pięknej barwnej jesieni sięgamy po filiżankę aromatycznej kawy, co do niej podać? Idealnie nadadzą się ciasteczka, kruche, kakaowe te które większość z nas pamięta z dzieciństwa. Moja córeczka je uwielbia... Zostając przy klasyce  dziś najprostsze z wszystkich maślanych łakoci. To jedne z tych najkruchszych dlatego po upieczeniu koniecznie zostawmy je do ostygnięcia bo tylko to pozwolimy by nasz wypiek był udany... 

Kakaowe maślane ciasteczka



Składniki:
125-130 g miękkiego masła
60-65 g cukru
5 g cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
około 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Masło ucieramy dodając cukier oraz cukier waniliowy, następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia, spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. 
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, jasne ciasteczka mają być zarumienione). Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia gdyż są one bardzo kruche.

 
 

5 komentarzy:

  1. Ciasteczka banalne ale jak pięknie pokazane i opisane. Lubię Wasze opisy przenoszą do beztroskich lat dzieciństwa takiego jakie Wy miałyście pięknego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) i owszem ciasteczka banalnie proste ale takie są równie smaczne .... Polecamy :)

      Usuń
  2. Jak ja dawno nie piekłam ciasteczek, chyba się skuszę na ten przepis

    OdpowiedzUsuń