niedziela, 18 września 2016

Sałatka z selera naciowego z ananasem i kaparami

Seler naciowy jest moim osobistym odkryciem zeszłego roku. Wcześniej chyba nigdy nie miałam z nim do czynienia. Na pierwszy rzut oka był niepozorny i hmmm chyba jakiś taki nijaki w moim odczuciu do czasu aż go nie skosztowałam. Od tego momentu stał się on nie tylko składnikiem sałatek ale również stanowi świetną przekąskę do schrupania w pracy. 
Dziś seler naciowy w sałatce z kaparami i ananasem, kompozycja nietuzinkowa, a sam przepis dostałam od mojej koleżanki która zawsze zaskakuje mnie swoimi kompozycjami smaków - koniecznie się na nią pokuście :) 

Sałatka z selera naciowego z ananasem i kaparami


Składniki:
5 łodyg selera naciowego

5 plastrów ananasa z puszki
4 łyżeczki kaparów 
2 łyżki zaprawy z kaparów ze słoika
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z ananasa z puszki
1 mała cebula
szczypiorek

Przygotowanie:
Seler naciowy siekamy w mniejsze kawałeczki, cebulkę obieramy i siekamy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Ananasa wyciągamy z puszki i kroimy w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy seler, cebulę i szczypiorek oraz ananasa. Dodajemy kapary. Do majonezu dodajemy zaprawę z kaparów około 2 łyżeczki i sok z ananasa -całość dokładnie mieszamy dość energicznie. Zaprawę dodajemy do sałatki - całość mieszamy.

4 komentarze: