czwartek, 15 września 2016

Grillowany karczek - paprykowy

Sezon grillowy dobiega już końca, na myśli mam oczywiście ten sezon ogrodowy bo przecież wielu z nas grilluje również przez cały rok. Moi najbliżsi uwielbiają grillowane mięsa. Tym razem przygotowałam wieprzowinę, a dokładnie karczek, który został przygotowany z nutą paprykową. Mięsko podałam z sosem barbecue FOLWARKPrzyznam, że sos świetnie podkreślił jego smak. 

Grillowany karczek - paprykowy


Składniki:
1 kg karkówki
papryka ostra i słodka wędzona
sól i pieprz
około 200 oleju rzepakowego
około 150-200 ml wina wytrawnego 



Przygotowanie:
Karczek kroimy w plastry, oprószamy solą, pieprzem i papryką ostrą oraz wędzoną - delikatnie rozklepujemy. Skrapiamy obficie olejem - wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie skrapiamy winem i dokładnie mieszamy. 
Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso przekładamy na rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z dwóch stron.


Gotowe mięso podajemy z sosem barbecue FOLWARK


8 komentarzy:

  1. Mięsko wspaniale wygląda, ale muszę pokusić się o ten sos :) bardzo dobra inspiracja do moich dań:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie skuś się na sos - idealny do grillowanych mięs.

      Usuń
  2. Fajniutkie to mięsko :-))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. :) kiedy sezon ku końcowy grillowany smak powraca do nas .. też skusiłabym się na kawałek :)

      Usuń