Sezon grillowy dobiega już końca, na myśli mam oczywiście ten sezon ogrodowy bo przecież wielu z nas grilluje również przez cały rok. Moi najbliżsi uwielbiają grillowane mięsa. Tym razem przygotowałam wieprzowinę, a dokładnie karczek, który został przygotowany z nutą paprykową. Mięsko podałam z sosem barbecue FOLWARK. Przyznam, że sos świetnie podkreślił jego smak.
Grillowany karczek - paprykowy
Składniki:
1 kg karkówki
papryka ostra i słodka wędzona
sól i pieprz
około 200 oleju rzepakowego
około 150-200 ml wina wytrawnego
Przygotowanie:
Karczek kroimy w plastry, oprószamy solą, pieprzem i papryką ostrą oraz wędzoną - delikatnie rozklepujemy. Skrapiamy obficie olejem - wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie skrapiamy winem i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso przekładamy na rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z dwóch stron.
Gotowe mięso podajemy z sosem barbecue FOLWARK
Mięsko wspaniale wygląda, ale muszę pokusić się o ten sos :) bardzo dobra inspiracja do moich dań:):)
OdpowiedzUsuńKoniecznie skuś się na sos - idealny do grillowanych mięs.
UsuńFajniutkie to mięsko :-))))
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńAle bym zjadła taki karczek!
OdpowiedzUsuń:) kiedy sezon ku końcowy grillowany smak powraca do nas .. też skusiłabym się na kawałek :)
UsuńOooo, ale narobilas mi smaka!
OdpowiedzUsuń:) chyba i sobie go narobiłyśmy .....
Usuń