piątek, 27 maja 2016

Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem

Ostatnio mam spory apetyt na mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić" moje danie. Czy się udało ? O tak !!! Pulpeciki pieczone wyglądają przepysznie i zapewniam Was, że tak też smakują. Następnym razem przygotuję je z większej porcji i przechowam na następny dzień gdyż idealnie nadają się do podgrzania. 

Pieczone pulpeciki z papryką i koperkiem

SKŁADNIKI:

300 g mięsa mielonego z łopatki
1/2 papryki czerwonej
1/2 pęczka koperku
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku 


PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Całość dokładnie mieszamy.


Z uzyskanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na blaszce do pieczenia.


Pulpeciki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25  minut. Można obrócić po około 15-17 minutach. Smacznego !


2 komentarze: