środa, 27 kwietnia 2016

Słodkie środy - Kokosowe muffiny wieloowocowe

Idealne na deser, świetny dodatek do kawy - mowa oczywiście o muffinach. Te małe babeczki to idealny prowiant na każdy piknik czy wypad do znajomych. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy czy też do szkoły. Moje ulubione to te przygotowane na kefirze bądź jogurcie. Dziś opcja kokosowa, która pysznie się skomponowała z rożnymi owocami - tak się składa, że do ich wypieku wykorzystałam resztkę owocowych zapasów. Teraz z utęsknieniem wyczekuję na owocowy sezon, który już tuż tuż ... 



Kokosowe muffiny - wieloowocowe

SKŁADNIKI:


2 czubate szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka czubata cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki wiórek kokosowych
1/3 szklanki cukru
170 ml kefiru
100 ml mleka
70 ml oleju kokosowego
2 jajka
12 łyżeczek kruszonki
mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp)
cukier puder do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy.


Do drugiej miski wlewamy mokre składniki: kefir, mleko, olej i wbijamy jajka - mieszamy.


Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy.


Formę do muffin wykładamy papilotami, uzupełniamy je do 3/4 wysokości, nakładamy mix owoców, posypujemy kruszonką.


Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Podajemy dekorując szczyptą cukru pudru.



4 komentarze: