środa, 23 marca 2016

Słodkie środy - Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką

Wczoraj zostałam poproszona przez moją córeczkę o upieczenie domowych babeczek. Więc czego nie robi się dla swoich pociech? Przed wyjściem do pracy udało mi się spełnić jej prośbę i tak też powstały pyszne domowe waniliowe muffiny z malinami, a dla mnie miłośniczki kawy powstały one z jej nutą. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser.  

Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką 



SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnego cukru 
1 laska wanilii 
125 ml jogurtu kefiru
3-4 łyżki mleka 
1 duże jajko  
100 g masła
 
dodatkowo:
mielona kawa 
owoce:  
mrożone maliny 
   
kruszonka:
2-3 łyżki cukru pudru 
2-3 łyżki mąki
25 g masła


PRZYGOTOWANIE:

Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii - mieszamy. Masło roztapiamy, przestudzamy, przelewamy do drugiej miski dodając jajko,  kefir i mleko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia.
  Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą. 
Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki. Uzyskaną kruszonkę przekładamy na owoce.  
Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - muffiny mają być zarumienione.  








2 komentarze:

  1. Jestem fanką babeczek! :) To coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) my również zaliczamy się do fanek takich słodkości ...

      Usuń