Warzywne potrawki mają to do siebie, że są zawsze smaczne i przemycają do naszego organizmu bezcenne wartości odżywcze. Kiedy za oknem zimno częściej powinniśmy sięgać po tego typu rozgrzewające dania. Dzisiaj u nas smaki lata połączone z kurczakiem. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych warzyw śmiało sięgajmy po te głęboko mrożone. Dziś warzywne leczo z wędzonym kurczakiem, nasyci i rozgrzeje gdy za oknem "zimowo".
Warzywne leczo z wędzonym kurczakiem
SKŁADNIKI:
4 papryki pomarańczowe
200 g cukinii
200 g fasolki szparagowej żółtej
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
250 g wędzonej piersi kurczaka
1 kostka warzywna (bulionetka)
szczypiorek do dekoracji
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
750 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy na miękko na parze.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy paprykę, dodajemy kostkę warzywną, zalewamy około 750 ml wody i gotujemy 5 minut po czym dodajemy, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukinię i pokrojonego kurczaka – gotujemy 15 minut.
już dawno nie jadłam leczo,a tu jeszcze kurczaczek, pycha !
OdpowiedzUsuńKoniecznie skuś się na porcyjkę, nie jest ono klasyczne ale jest przepyszne :)
UsuńFajny pomysł, uwielbiam wędzonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPo przejrzeniu bloga, z przyjemnością dodam go do linków u mnie, gdyż mam zamiar stworzyć zbiór ciekawych i wartych zobaczenia stron dot. różnych tematów :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy, jest nam miło czytać tak optymistyczny komentarz :))
UsuńFajne to leczo, muszę spróbować z wędzonym kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo:)
OdpowiedzUsuń