środa, 17 czerwca 2015

Słodkie środy - Ciasto z rabarbarem i borówkami

Kiedy sezon letni nadchodzi na naszym stole gości wiele ciast z owocami, które wypierają te z kremami. Przyznam też,że są one mniej pracochłonne i prostsze w przygotowaniu co bardzo mnie cieszy gdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni. 
Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie ale cieszy się wielkim powodzeniem. 

Ciasto z rabarbarem i borówkami 

SKŁADNIKI


Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
250 g margaryny 


Dodatkowo:

owoce:
250 g borówek amerykańskich lub jagód 
800 g rabarbaru

cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. następnie dodajemy po jednym żółtku. Margarynę roztapiamy, studzimy. Zimną margarynę wlewamy wolnym strumieniem stale miksując. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy oraz 2 łyżki gęstej śmietany.
Połowę ciasta wykładamy na blachę. Na wierzch nakładamy obrany i pokrojony w plastry rabarbar oraz borówki. Następnie wykładamy porcjami pozostałą część ciasta. 
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
 Podajemy posypując cukrem pudrem.

10 komentarzy: